Aardrijkskunde

  1. Onlangs hebben in India een aantal steden hun prekoloniale naam weer teruggekregen. Zo heet Bombay nu weer Mumbai en Madras heet tegenwoordig Madura. Wat is de nieuwe naam voor Calcutta?

  2. Van welk land is deze vlag?

  3. Ten noorden van de evenaar ligt de kreeftskeerkring, ten zuiden de steenbokskeerkring. Hoeveel graden noorderbreedte, resp. zuiderbreedte van de evenaar liggen deze keerkringen? (0,5º marge)?

  4. Hoeveel bergen zijn er met een top die hoger ligt dan 8000 m? (marge van 1)

  5. Hoe noemt men Joodse Ethiopiërs?

  6. In Den Haag ligt het voorstel om drie gemeenten samen te voegen tot Twentestad. Welke drie gemeenten zijn dit?

  7. Aan welke landen grenst Afghanistan?

  8. Hoe hoog is de hoogste berg van Nederland, de Vaalserberg? Geen marge.

  9. In 1998 nam Nederland de vierde plaats op de wereld in als het ging om de bevolkingsdichtheid. Namelijk 378 mensen op een vierkante kilometer. Welke drie landen die tenminste 10 mln. inwoners hebben gaan Nederland op deze ranglijst voor? Ik wil er tenminste twee horen.

  10. Welk land neemt het grootste gedeelte van de goudproductie voor haar rekening?

 

Ontspanning en vermaak

  1. In de jaren ’40 van de vorige eeuw is het onderscheid ontstaan tussen oude en jonge jenever. Wat is het verschil tussen oude en jonge jenever?

  2. Onder welke naam is Marion Michael Morrison wereldberoemd geworden?

  3. Indien je bij bridge een manche wilt scoren hoeveel moet je dan bieden in de respectievelijke kleuren sans atout, harten en klaver.

  4. Wie was tot vorig jaar presentator van Lingo?

  5. Als je in een Nederlandse kroeg een kopstoot bestelt wat krijg je dan voorgezet?

  6. Wie presenteren naast Edwin Evers nog meer "Evers staat op" elke dag op radio 538 van 6.00 tot 9.00 uur?

  7. Als tijdens een stierengevecht in Spanje de gouverneur een groene zakdoek toont, wat betekent dat?

  8. Uit welke Italiaanse stad was de echte Casanova afkomstig?

  9. Welke Theaterstijl is gebaseerd op improvisatie van de toneelspelers?

  10. Wat is apicultuur?

 

Sport

  1. Rond de jaarwisseling vindt jaarlijks de vierschansentournee plaats. In welke vier steden vindt dit evenement plaats?

  2. Gunda Niemann werd dit jaar voor de 8e keer Europees kampioen allround schaatsen. Wanneer was ze dat voor de een na laatste keer?

  3. Johan Cruijff is bekend geworden als drager van nummer 14 bij zijn eerste club Ajax. Dit was niet zijn eerste rugnummer dat hij droeg. Welk nummer was dat?

  4. Waar komt de naam amazonezit bij het paardrijden vandaan?

  5. 4 januari 1997 werd alweer de laatste elfstedentocht gehouden. Een van de favorieten was Piet Kleine. Echter, hij vergat in een van de elf steden op zijn deelnemerskaart te laten stempelen. In welke stad was dat?

  6. Welke basketbalploeg zorgde er onlangs voor het eerst in 22 jaar voor dat een Nederlandse club de halve finales van de Europacup (Korac Cup) bereikte?

  7. Wat hebben de volgende personen met elkaar gemeen, buiten het feit dat ze allemaal in de Formule 1 geracet hebben of nog rijden?

  8. Wat hebben Groningen en de Ronde van Italië met elkaar te maken?

  9. Hoeveel tijd nam de langste partij in beslag die ooit tijdens het Davis-cup toernooi is gespeeld? 15 minuten marge.

  10. Wie is er momenteel houder van het werelduurrecord wielrennen?

 

Muziek

  1. Wie was 1 januari de dirigent bij het ook dit jaar weer gehouden nieuwjaarsconcert van het Wiener Philharmoniker

  2. Uit welk land komt de rumba?

  3. De leden van de popgroep Normaal hebben allemaal een bijnaam. Wat is de bijnaam van de zanger, Bennie Jolink?

  4. Wat is de titel van de CD van Marco Borsato waarop onder meer de volgende nummers staan: Vrij zijn, Zonder Jou, De Wens, Ik leef niet meer voor jou, Kom maar bij mij, Niemand, Iemand zoals jij, Margherita.

  5. Wat was de naam van de twee weken geleden overleden drummer van Bløf?

  6. Wat is de voorloper van de Hobo?

  7. Welke zanger had de bijnaam Monsieur 100.000 Volt.

  8. Wat was de artiestennaam van Robert Zimmerman?

  9. Hoe heet de tong die zich in het mondstuk van sommige blaasinstrumenten bevindt?

  10. In welke band speelde Ernst Jansz voordat hij, na een korte periode bij de Slumberlandband, bij Doe Maar kwam? Deze band heeft evenals Doe Maar onlangs ook weer een CD uitgebracht.

 

Sociaal-maatschappelijk

  1. Op Duitse vrachtwagens ziet men steeds vaker een groene sticker met een witte L erop. Waar staat deze "L" voor?

  2. Wie is sinds 1 januari 2001 hoofdredacteur van de Amsterdamse Tv-zender AT5 en heeft in de jaren daarvoor Het Parool van een wisse dood gered?

  3. Als straks op 1 januari 2002 de euro zal worden ingevoerd beschikken de EMU-landen over een betaalmiddel. Toch mag ieder land op de munten nog een eigen symbool hanteren. Dit heeft tot gevolg dat er toch nog veel verschillende munten zullen blijven bestaan. Hoeveel verschillende soorten munten zullen er als gevolg hiervan straks in omloop zijn?

  4. Wie is tegenwoordig voorzitter van de SER?

  5. De Franse professor Alfred Sauvy introduceerde begin jaren ’50 de term "Derde Wereld" voor ontwikkelingslanden. Hoe kwam hij tot deze benaming?

  6. "Leve de man van de SRV, van je hieperdepiep hoezee" was de reclame-uiting van de SRV. Waar staat deze afkorting voor?

  7. Welk joods feest herdenkt de exodus naar Egypte?

  8. Wat is de naam van de Noord-Amerikaanse evenknie van de Europese Unie?

  9. Wat is qiblah?

  10. Welke twee beursgenoteerde ondernemingen zijn per 1 maart j.l. niet meer opgenomen in de AEX-index?

 

Kunst

  1. Pablo Picasso ontwikkelde rond 1910 samen met een Franse schilder het kubisme. Wat is de naam van deze Franse schilder die leefde van 1882 tot 1963?

  2. Wie is de architect van het Paleis op de Dam?

  3. In welk Brabants dorp wordt Vincent Van Gogh op 30 maart1853 geboren?

  4. Wie zei: "Van alle kunsten is de Filmkunst de belangrijkste"?

  5. Wat was de naam van de expositie die koningin Beatrix onlangs hield in het Stedelijk Museum?

  6. Welk gebouw werd op de eerste wereldtentoonstelling te Londen in 1851 door Joseph Paxton aan de wereld gepresenteerd. Het werd in 1936 door brand verwoest?

  7. In 1919 werd in Weimar en volgens de ideeën van Walter Gropius een volstrekt nieuw soort kunstacademie opgericht. Het zou het invloedrijkste opleidingsinstituut van de eeuw worden op het gebied van architectuur, vormgeving en kunstdidactiek. Welke academie bedoel ik hier?

  8. Welk gebouw wordt hier beschreven: "Eerst is er de schok als een buitenaards ding dat zich met geweld een plaats in de bestaande structuur van de stad veroverd heeft. De glazen huid van de 40 m hoge staalconstructie is verborgen achter een netwerk van stellages, ontluchtingsbuizen, gangen en roltrappen. Maar al gauw wordt duidelijk dat het een gigantische cultuurmachine is die als een bodybuilder zijn (kunststof) spierballen vertoont. Door de met glas beklede tunnels rond de trappen beweegt de bezoeker zich als in een spijsverteringkanaal van het gebouw, dat een vrije blik op zijn zuurstof- en energiebanen toestaat. Zolang het aanbod van tentoonstellingen, lezingen, concerten, film en nieuwe media attractief blijft, zal het gebouw van Renzo Piano, Richard Rogers en Gianfranco Franchini als cultureel stofwisselingstelsel blijven functioneren.

  9. Welke schilder die leefde van 1866-1944 was oprichter van tentoonstellings- en kunstenaarsvereniging "Phalanx", was medeoprichter van de "Neue Künstlervereinigung München" en medeoprichter van "Der Blaue Reiter"?

  10. Wat is de naam van de beroemde toneelschool die in 1947 in New York werd opgericht?

 

Geschiedenis

  1. Zo vader, zo zoon. George W. Bush was niet de eerste zoon van een reeds eerder gekozen president die het Witte Huis mocht bewonen. Saillant detail is dat de persoon waarvan ik de naam graag wil weten ook op dubieuze wijze in 1824 als president van de Verenigde Staten is gekozen.

  2. Wat was de naam van de enige Nederlandse paus die slechts een jaar het pauselijk ambt mocht betreden, namelijk van 1522-1523.

  3. Op 27 augustus 1896 vocht Groot-Brittannië de kortste oorlog ooit uit. Hij duurde precies 38 minuten. Met wie werd deze oorlog uitgevochten?

  4. Wanneer werd de bh uitgevonden. (Marge 10 jaar)

  5. Wat is de laatste periode van de prehistorie?

  6. Welke gebeurtenis, die begon in de herfst van 1814 en waarvan in november 1815 het slotdocument werd ondertekend, moest er toe leiden dat er na de val van Napoleon een machtsevenwicht zou gaan ontstaan in Europa?

  7. Wie is de schrijver van het boek "De revolutionibus orbium caelestium" (1543) waarin de tot dan geldende ideeën over aarde en heelal aan het wankelen werden gebracht en een aanzet gaf over de kosmos zoals we die tegenwoordig kennen?

  8. Hij leefde van 1509-1564. Hij schreef "De institutie". Medestanders waren: Guillaume Farel, John Knox, Franciscus Junius en Theodorus Beza. Hij leefde voornamelijk in Genève. Wie is deze man?

  9. In welk jaar werd Leopold van Saksen-Coburg-Gotha gekroond als eerste koning van België. (1 jaar marge).

  10. Op welke wijze maakten op 21 november 1783 de gebroeders Montgolfiers zich los van de aarde?

 

Deze eeuw

  1. In 1935 werden in Duitsland de Neurenberger Wetten afgekondigd. Wat werd hierin geregeld?

  2. Wie was de tweede man in de ruimte?

  3. Sinds welk jaar is onze nationale driekleur officieel erkend als de Nederlandse vlag? (marge 2 jaar)

  4. Welke Birmese vrijheidsstrijdster won in 1988 de Nobelprijs voor de Vrede?

  5. In welk kabinet is Minister Andriessen , toenmalig minister van Financiën afgetreden?

  6. In welk jaar vonden de volgende gebeurtenissen plaats? – Ernesto ‘Che’ Guevarra wordt vermoord. – Kolonel Papdopoulos van Griekenland verbiedt de minirok. – Nederland krijgt kleurentelevisie. In het Amsterdamse Vondelpark wordt o.m. door Roel van Duyn het einde van de Provobeweging afgekondigd. – Pamela Anderson Lee wordt op 1 juli geboren.

  7. Hoe heette de in januari 1919 door de Bolsjewieken opgerichte organisatie die oprichting van andere leninistische partijen in Europa moest bevorderen en coördineren

  8. In september 1922 wonnen de Turken onder leiding van Atatürk een beslissende slag waarbij meer dan 30.000 Griekse en Armeense christenen om het leven kwamen. Wat was de naam van de stad waar deze slag met de Grieken werd uitgevochten?

  9. Welke Franse 84-jarige maarschalk werd 17 juni 1940 premier van het zogenaamde Vichy-regime?

  10. Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht. In feite was de NAVO de opvolger van een organisatie die reeds een jaar eerder door Groot-Brittannië, Frankrijk en de Benelux-staten in Brussel was opgericht. Wat is de naam van deze voorganger van de NAVO?

 

Taal en literatuur

  1. Wie is de schrijver van de boeken van Pinkeltje?

  2. Noem twee van de drie honden waarmee Remi uit "Alleen op de Wereld" door Frankrijk trok.

  3. Het woord bobslee komt uit het Engels. Bobsleigh. Sleigh betekent slee. Wat betekent bob.

  4. Hoe heet de metgezel van Don Quichote?

  5. Wat is een arachnofobist?

  6. Welk boek van Jules Verne wordt geacht de eerste sciencefiction roman ter wereld te zijn?

  7. Wie was oprichter van de Academie Française?

  8. Frans, Spaans, Italiaans, maar ook Catalaans, Galicisch en Occitaans zijn zogenaamde Romaanse talen. Vanuit welke taal zijn deze talen uiteindelijk allemaal weer afgeleid?

  9. Ieder boek is voorzien van een ISBN. Waar staat ISBN voor?

  10. Over het algemeen kun je stellen dat staatsmannen/vrouwen de Nobelprijs voor de Vrede toebedeeld krijgen. Er is ooit één staatsman geweest die de Nobelprijs voor de Literatuur heeft ontvangen. Wie was hij?

 

Exact

  1. Bij welke luchtdruk wordt in de meteorologie het onderscheid gemaakt tussen een hogedrukgebied en een lagedrukgebied?

  2. Welke van de planeten van ons zonnestelsel doet er het langst over om om zijn eigen as te draaien?

  3. Iemand die last heeft van een koortslip is drager van een virus. Welk type virus is dit?

  4. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in een aantal karaat. Bij hoeveel karaat is sprake van zuiver goud?

  5. Aan wie danken we het getal pi?

  6. Voor hoeveel procent bestaat onze atmosfeer uit zuurstof? (marge 3%)

  7. Websites kunnen worden geprogrammeerd in HTML. Waar staat deze afkorting voor?

  8. Stel dat er een aantal konijnen en fazanten in een kooi zit, en in totaal hebben ze 35 koppen en 94 poten. Geef aan hoeveel konijnen en hoeveel fazanten er in de kooi zitten.

  9. Hoe wordt fosfor aangeduid binnen de chemische tabel voor elementen?

  10. Hoeveel meter is een zeemijl? (marge 1%)